Produkty spozywcze testowane na zwierzetach

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu projektowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna nasza rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w spraw, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Poglądów na to, w jaki sposób zapobiegać marnotrawstwu życia jest bardzo, oraz samym spośród nich istnieje wielokrotne przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Jest obecne proces, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego standardu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki spowodowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub przystosowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z większej folii, tym bardziej trwały), powinny być certyfikaty spożywcze i realizować wymogi PZH. Folia PA/PE prezentuje się dużą mocą mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą klasą (stworzona z wysokogatunkowej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna forma i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz i produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego wyniku (nie zmieniają zapachu oraz zapachu, nie przekazują mu bliskich wad), niektóre nadają się od odmrażania spożywania w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to wyjątkowa droga na ograniczenie marnotrawstwa. Tymże znacznie, że pakowanie próżniowe można traktować także w gospodarstwach domowych.