Urzadzenie do pakowania zywnosci

Próżniowe pakowanie żywności jest najświetniejszym systemem na ubezpieczenie jej przed zepsuciem. Z tej technologii korzystają, zarówno, producenci, jak i gospodarstwa domowe. Można wyróżnić narzędzia do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają wyniki w woreczku foliowym, czy w pojemniku do ostatniego przeznaczonym. Urządzenia te wiążą zgrzewy na stronie worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Ravim liigesehaiguste raviksFlexa Plus New. Ravim liigesehaiguste raviks

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy artykuły garmażeryjne, mogą być kilkakrotnie dłużej przechowywane, zachowując przy tym znakomitą wilgotność, konsystencję, styl i smak, a dodatkowo są zabezpieczone przed przedostaniem się do wnętrza opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na droga działania, można wyodrębnić dwa rodzaje pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to urządzenie, w jakiego wnętrzu układa się worek łącznie z materiałem. Jej istotną cechą jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu wydobywa się powtarzalność procesu pakowania, również możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi ważne przy pakowaniu delikatnych produktów. Zaletą istnieje także możliwość użycia w procesie produkcji, znacznie popularnych worków typu PA/PE, co bardzo obniża koszty. Pakowarki komorowe, mogą posiadać następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na zbycie istnieje ogromny wybór pakowarek komorowych, co pozwoli na jej właściwi dobór, uzależniony od ilości pakowanych produktów, ich sposobów, oraz wielkości. Poświęcone są, przede wszystkim, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z danym w produktem, spotyka się na zewnątrz, i do środka, na listwę zgrzewającą, wkłada się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania odnosi się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe zezwalają na pakowanie produktów o niespotykanych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Cechą jest zarówno dużo mniejszy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa wydajność oraz doskonalsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Przeznaczone są głównie dla małej gastronomii i gospodarstw domowych.